Clan Catahoula

Enkele jaren geleden zijn wij verliefd geworden op het hondenras: De Louisiana Catahoula Leoparddog. Dit is een oud Amerikaans hondenras, wat zijn oorsprong heeft, zoals de naam wel doet vermoeden, in Louisiana. Hier is de hond vernoemd tot Staat’s hond van Louisiana.

Geschiedenis: De Catahoula is vermoedelijk ontstaan uit de Native dog van de Indianen welke gekruist werden met Greyhound’s en Molossers, die de Spanjaarden mee namen toen zij naar Amerika kwamen. Maar een andere theorie schetst weer dat de honden van de Fransen gebruikt zijn, de Beaucheron’s om te fokken met de rode wolven.

Waar worden ze voor gehouden: De Catahoula wordt in Amerika gehouden voor de Cattle, het drijven van koeien en stieren op de grote ranches, als jachthond voor groot wild, zoals de Wilde Zwijnen, Damherten en Poema’s maar ook als huishond. De Catahoula is absoluut een familie hond en moet niet buiten in een kennel gehouden worden.

Karakter: De Catahoula heeft een sterk zelf denkend karakter en zijn verschrikkelijk intelligent. Het is een hond die veel beweging nodig heeft maar ook mentaal bezig gehouden dient te worden. Het is een assertief ras die goed gesocialiseerd dient te worden, de Catahoula is niet vals van aard. De Catahoula is erg baas gericht en is goed te trainen. De Catahoula is niet het soort hond om als eerste hond aan te schaffen, enige ervaring met een ‘mentaal sterk ras’ is echt nodig.

Uiterlijk: De Catahoula kan alle kleuren en aftekeningen hebben die er bestaan, effen of gevlekt. Effen wordt Sollid genoemd en gevlekt Leopard (bij andere rassen Merle). Genetisch kan de hond verschillende kleuren met zich dragen en ook al is de hond Solid, nog kan het Merle (cryptit Merle) met zich dragen.

De oogkleur kan Bruin, amber of blauw zijn. De blauwe ogen, of wit, worden ook wel glasogen genoemd. Ook kan er een mengelmoes van deze kleuren in 1 oog zijn of kunnen de beide ogen verschillen van kleur.

Quindecimus 12 maanden oud

Er zijn drie oud type Catahoula’s:

  1. De Wright Line – Het grootste type, 40 a 50 kg. en deze zijn gefokt door de heer Preston Wright. Deze lijn vertegenwoordigd de oude lijn die oorspronkelijk door Hernando de Soto zijn gefokt in de begin jaren van dit ras.
  2. De Fairbanks Line – Het middelmaat type, 30 a 35 kg. en deze zijn gefokt door de heer Lovie Fairbanks. Deze type’s hebben gezorgd voor de gele en Brindle vachtkleur in dit ras.
  3. De McMillin Line – Het kleinste type, rond de 25 kg. en deze werd gefokt door de heer T.A.McMillin van de Sandy Lake Louisiana. Deze type’s hebben de blauwe ogen.

Al deze 3 types samengevoegd hebben gezorgd voor de hedendaagse Catahoula die we nu tegenkomen. Wel zijn de duidelijke verschillen in bouw en gewicht nog goed terug te zien in dit ras, zo heb je het zwaardere ‘dog-achtige’ type en het smallere ‘windhond-achtige’ type. Het gewicht van de hond moet in evenwicht zijn met zijn hoogte.

Quindecimus 11 maanden oud

Over ons: Ooit zou er, naast onze Border Collie x Australian Shepherd kruising ‘Dutch’ ook een Catahoula komen. Alleen door drukte op de boerderij, werk en de paarden kwam het er niet van en hebben we dit uitgesteld door een rustiger moment. Ook liepen wij tegen het feit aan dat wij zeer gesteld zijn op de forsere Catahoula. Een type wat hier in Nederland nog niet gefokt wordt.

Daarop in de jaren verder gaan zoeken naar een goede betrouwbare fokker. Uiteraard kwamen we uit in Amerika, maar ook in Oost Europa zitten kwalitatief goede fokkers die erkent zijn door het NALC

De motto van het NALC is:

“not everyone needs a Louisiana Catahoula”

en wij staan achter dat feit.

Zo kwamen wij onverwachts uit bij Wyanet’s Catahoula’s in Slowakije, die een verschrikkelijk mooi nestje hadden zitten en daar was onze eerste Catahoula: “Quindecimus”

Quindecimus 5wk.
Quindecimus 11 maanden oud

Quin is het grootste teefje uit het nest van 10 pups, welke direct onze aandacht had. Ze is een Grey Leopard en Tan geboren op 18 april 2019. Mogelijk is zij Ma/Ma maar dit zal nog getest worden.

Voor nu genieten we volop van de puppy tijd en hopen we dat Quin glansrijk door alle gezondheidstesten komt als zijn minimaal 1 jaar is. Voor nu is zij al goedgekeurd voor haar gehoor (Baer-test) en gebit/kaakstand.

Ons doel is om ook nog een reu in onze familie op te nemen om uiteindelijk, als alles zo verloopt als wij in gedachten hebben, officieel te gaan fokken met het grovere, grotere type van de Catahoula. De kennelnaam die wij zullen gaan gebruiken is: ‘Clan Catahoula’.

Waarom Clan Catahoula?

‘Clan’: omdat wij een zeer sterke voorliefde hebben voor Schotland, waar je vroeger familie Clan’s had en ‘Catahoula’: komt uiteraard vanuit het rasnaam.

Nest aankondiging:

Ondervoorbehoud van alle medische testen zullen wij ons eerste nestje verwelkomen in het voorjaar/zomer 2021, hou onze Facebook en Instagram pagina in de gaten.

Quindecimus 9wk.
Aurora (moeder Quin)
Rodeo (vader Quin)

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close