Clan Catahoula

Enkele jaren geleden zijn wij verliefd geworden op het hondenras:

De Louisiana Catahoula Leoparddog.
Dit is een oud Amerikaans hondenras, wat zijn oorsprong heeft, zoals de naam wel doet vermoeden, in de Staat Louisiana.
In Louisiana is dit ras betiteld tot Staat’s hond.

Geschiedenis: De Catahoula is vermoedelijk ontstaan uit de Native dog van de Indianen welke gekruist werden met Greyhound’s en Molossers, die de Spanjaarden mee namen toen zij naar Amerika kwamen. Maar een andere theorie schetst weer dat de honden van de Fransen gebruikt zijn, de Beaucheron’s om te fokken met de rode wolven.
Hoe het precies zit zullen we waarschijnlijk niet weten en ondanks dat de Nederlandse FCI – Raad van Beheer, onze Catahoula niet erkent als ras hond, is het wel degelijk een ‘ras hond’.
Inmiddels wordt er al jaren lang door gecertificeerde NALC fokkers gewerkt aan een goed gezonde hond. Ondanks dat ook de Catahoula is ontstaan uit kruisingen (zoals eigenlijk alle rassen wel) kunnen we stellen dat inmiddels de Catahoula een echte ras hond is!

Waar worden ze voor gehouden: De Catahoula wordt in Amerika gehouden voor de Cattle, het drijven van koeien en stieren op de grote ranches, als jachthond voor groot wild, zoals de Wilde Zwijnen, Damherten en Poema’s maar ook als huishond. De Catahoula is absoluut een familie hond en moet niet buiten in een kennel gehouden worden.

Inmiddels heeft de Catahoula zich in verschillende takken van de sport bewezen en zijn er ook al gediplomeerde SAR Catahoula’s. Wij raden aan om te kijken welke sport bij jullie past. De Catahoula heeft echt een uitdaging nodig, voor alleen als maatje op de bank koop aub. een knuffeldier in de winkel 😉

Het Uiterlijk:

Karakter: De Catahoula heeft een sterk zelf denkend karakter en zijn verschrikkelijk intelligent. Het is een hond die veel beweging nodig heeft maar ook mentaal bezig gehouden dient te worden.
Het is een assertief ras die goed gesocialiseerd dient te worden, de Catahoula is niet vals van aard maar wel dominant. De Catahoula laat het kaas niet van zijn brood eten. De Catahoula is erg baas gericht en is goed te trainen.

De Catahoula is niet het soort hond om als eerste hond aan te schaffen, enige ervaring met een ‘mentaal sterk ras’ is echt nodig.

Bouw: De Catahoula is een medium tot grote hond. Bespierd en in te zetten voor verschillende takken van de sport gezien de wendbaarheid, snelheid, uithoudingsvermogen en kracht.

Hoogte: Reuen mogen tussen de 55,8 cm. en de 66,0 cm. hoog zijn en teven 50,8 cm en de 60,9 cm. De vacht is kort, langharig is niet toegestaan. (onder of bovenmaats wordt niet toegestaan)

Hoofd: het hoofd moet goed ontwikkeld zijn, goede wangen, een brede schedel met een stop van matige lengte.

Oren: De oren zijn van gemiddelde lengte die waterpas, of net iets lager op de schedel mogen staan. De oren liggen langs de wangen, opstaande oren zijn niet toegestaan.

Snuit: De snuit moet sterk, diep en even lang zijn als de lengte van de bovenkant van de schedel, gemeten van de stop tot het achterhoofdsbeen. De snuit moet breed zijn en taps toelopen van de basis bij de stop tot de neus.

De beet: De Catahoula behoord een scharend gebit te hebben. Een vlak beet wordt toegestaan. Een volledig gebit is gewenst maar missende tanden is te overzien. Overbeet of onderbeet wordt niet toegestaan en uitgesloten voor de fokkerij.

Nek: De nek moet gespierd en goed van lengte zijn.

Rug: De rug moet krachtig en goed gespierd zijn. De lengte is gemiddeld en de rug moet vlak zijn.

De Borst: De borst moet diep rijken tot onder de elleboog. De borst moet vrij breed zijn met goed gewelfde ribben.

Lendenen: De lendenen moeten matig opgetrokken zijn.

Voorhand: De voorbenen moeten sterk en een goede lengte hebben. De lengte van de voorbenen moet 50 – 60 % van de totale hoogte van de hond zijn, gemeten van de grond tot de schoft.

De Schouder: Deze moet goed naar achter liggen, met een bovenarm van voldoende lengte.

Zwemvliezen: Van nature heeft de Catahoula zwemvliezen tussen de tenen. Dit is ontstaan omdat zij gebruikt werden in moerasachtig gebied. Hierdoor hebben zij een goede grip op nat terrein en zijn het goede zwemmers.

Wolfsklauwen: Deze zijn toegestaan maar mogen ook verwijderd worden.

Achterhand: De Croupe moet van lange tot gemiddelde lengte zijn en licht hellend, waarbij de staart een middelhoge tot hoge aanzet heeft. De knieën moeten goed gehoekt zijn en de hakken staan laag aan de grond. Het spronggewricht moet recht staan en vanaf achteren gezien mag deze niet naar buiten of binnen wijzen.

Staart: De Catahoula heeft een lange staart, de bob-tail (natuurlijke kort staart) of couperen wordt niet geaccepteerd.

Testikels reu: De testikels van de reu moeten ingedaald zijn. Als dit niet zo is, wordt de reu uitgesloten voor de fokkerij.

Gangen werk: De gangen van de catahoula moeten soepel en vlot zijn.

Kleur: De Catahoula kan alle kleuren en aftekeningen hebben die er bestaan, effen of gevlekt. Effen wordt Sollid genoemd en gevlekt Leopard (bij andere rassen Merle) of Patchwork. Het verschil tussen Merle en Patchwork is te zien aan dat bij Patchwork grotere donkere vlakken heeft en merle kan variëren van enkele kleine stipjes tot geheel gevlekt. Genetisch kan de hond verschillende kleuren met zich dragen en ook al is de hond Solid voor het oog, nog kan het Merle (cryptic Merle) met zich dragen.
Een verantwoord fokker laat daarom zijn honden testen op kleur en voornamelijk op het Merle gen en zorgt ervoor dat de risico’s zo klein mogelijk gehouden worden op ongezonde puppy’s. Bij het kruisen van twee Merle kleurige honden bestaat de kans dat er dove of blinde puppy’s geboren worden.

De oogkleur: Kan Bruin, amber of blauw zijn. De blauwe ogen, of wit, worden ook wel glasogen genoemd. Ook kan er een mengelmoes van deze kleuren in 1 oog zijn of kunnen de beide ogen verschillen van kleur.

Erfelijke afwijkingen: Ondanks dat de Catahoula een vrij jong ras is, zijn er in de jaren ook erfelijke gebreken in gefokt. Let hier goed op bij de aanschaf van uw nieuwe familie lid. Een goede fokker laat hun fokdieren medisch keuren op alle erfelijke gebreken. Enkele afwijkingen zijn o.a.; HD, ED, DM, Doof, Blind, gebitsafwijkingen.

Quindecimus 12 maanden oud

De drie oud type Catahoula’s:

  1. De Wright Line – Het grootste type, 40 a 50 kg. en deze zijn gefokt door de heer Preston Wright. Deze lijn vertegenwoordigd de oude lijn die oorspronkelijk door Hernando de Soto zijn gefokt in de begin jaren van dit ras.
  2. De Fairbanks Line – Het middelmaat type, 30 a 35 kg. en deze zijn gefokt door de heer Lovie Fairbanks. Deze type’s hebben gezorgd voor de gele en Brindle vachtkleur in dit ras.
  3. De McMillin Line – Het kleinste type, rond de 25 kg. en deze werd gefokt door de heer T.A.McMillin van de Sandy Lake Louisiana. Deze type’s hebben de blauwe ogen.

Al deze 3 types samengevoegd hebben gezorgd voor de hedendaagse Catahoula die we nu tegenkomen. Wel zijn de duidelijke verschillen in bouw en gewicht nog goed terug te zien in dit ras, zo heb je het zwaardere ‘dog-achtige’ type en het smallere ‘windhond-achtige’ type. Het gewicht van de hond moet in evenwicht zijn met zijn hoogte.

Quindecimus 11 maanden oud

Over ons: Ooit zou er, naast onze Border Collie x Australian Shepherd kruising ‘Dutch’ ook een Catahoula komen. Alleen door drukte op de boerderij, werk en de paarden kwam het er niet van en hebben we dit uitgesteld door een rustiger moment.
Het adopteren van een Catahoula in je familie behoort naar onze mening ook gepland te worden. Het is niet het standaard makkelijke hondje die het allemaal wel prima vind, ze hebben leiding en begeleiding nodig. Voor de socialisatie moet voldoende tijd vrij gemaakt worden.

Ook liepen wij tegen het feit aan dat wij zeer gesteld zijn op het forsere type Catahoula. Een type wat hier in Nederland nog niet gefokt wordt. Ook werd er in NL vrijwel niet gefokt met de Catahoula.

Daarop zijn wij in de jaren verder gaan zoeken naar een goede betrouwbare fokker. We hebben ons huiswerk gedaan wat we ook de nieuwe eigenaren sterk aanraden om te doen.
Uiteraard kwamen we uit in Amerika, maar ook in Oost Europa zitten kwalitatief goede fokkers die erkent zijn door het NALC. Zo kwamen wij uit bij Wyanet’s Catahoula’s in Slowakije, die een prachtig nestje hadden en daar was onze eerste Catahoula: “Quindecimus” of toen nog “Wyanets Ireland”.

De motto van het NALC is:

“not everyone needs a Louisiana Catahoula”

en wij staan achter dat feit.

Quindecimus 5wk.

Quin is het grootste teefje uit het nest van 10 pups, welke direct onze aandacht had. Ze is een Grey Leopard en Tan geboren op 18 april 2019. Mogelijk is zij Ma/Ma maar dit zal nog getest worden.

Quin is als puppy al goedgekeurd voor haar gehoor (Baer-test) en gebit/kaakstand. Zij zal alvorens wij ons eerste nestje plannen volledig getest worden voor alle erfelijke gebreken die voorkomen bij de Catahoula.
Gezondheid is bij ons een pre. Wij zullen hieraan sterke eisen stellen, zowel voor de teef en de reu. Tevens is het karakter van beide ouder dieren zeer belangrijk.

Gezien onze voorliefde voor de Catahoula en dat ze in Nederland nog best uniek zijn, hebben wij besloten om officieel te gaan fokken met de Catahoula. Inmiddels zijn we erkent als Catahoula fokker door het NALC.
De kennelnaam die wij zullen gaan gebruiken is zoals deze titel al doet vermoeden; ‘Clan Catahoula’.


Afgelopen jaren hebben wij al verschillende sporten met Quin bedreven. Na de basis puppy training wat vooral belangrijk was voor de socialisatie, zijn wij begonnen met Agility. Quin had het enorm naar haar zin en zat vol energie. Dit ging haar makkelijk af.
Hierna hebben we een basis cursus Mantrailing gedaan, waar de echte speurneus in Quin (letterlijk) naar boven kwam. Het bleek dat ze er een neusje voor had en ook veel plezier. Dit is een activiteit die de Catahoula mentaal prikkelt. Ivm. de tijd en planning in de corona tijd zijn we hier (tijdelijk) mee gestopt, nu ze oud genoeg is voor meer fysieke arbeid (minimaal anderhalf jaar oud) zijn we begonnen met Canicrossen (canitrail). Quin vind het verschrikkelijk leuk en wij baasjes ook. Zodra het tuig maar tevoorschijn komt wordt mevrouw al helemaal enthousiast. Een zeer leuke activiteit voor baas en hond.

Quindecimus 11 maanden oud

Quindeciums:

Kennelnaam: Wyanet’s Ireland

Geslacht: Teef

Kleur: Grey Leopard Tan – Merle Ma/Mc

A: n/n

B: Bs/n

D: D/n

I: I/I

E: n/n

S: n/n

K: ky/ky

Ogen: Amber kleurig

Gewicht: 31 kg.

Gebit: Full detal – Scissor bite

Bear: +/+

Ecvo:

HD:

ED:


Afstamming:

Vader: Coahoma’s Rodeo

Vaders vader: Coahoma’s Arlington

Vaders moeder: Camano Island’s Georgiana

Moeder: Precious Aurora

Moeders vader: Big Boy’s Lone Ranger

Moeders moeder: Southernmost’s Precious

Quin 2 jaar

Waarom Clan Catahoula: ‘Clan’: omdat wij een zeer sterke voorliefde hebben voor Schotland, waar je vroeger familie Clan’s had en ‘Catahoula’: komt uiteraard vanuit het rasnaam.

Nest aankondiging: Ondervoorbehoud van alle medische testen zullen wij ons eerste nestje verwelkomen in de winter/voorjaar 2022, hou onze Facebook en Instagram pagina in de gaten.

Uiteraard als u geïnteresseerd bent in een pup kunt u contact opnemen via onderstaand e-mail adres.
Op alleen vragen wat een puppy zal moeten kosten wordt niet gereageerd!
Een goed blijvend huis, met eigenaren met ervaring en die de gezondheid voor kleur stellen, zijn bij ons welkom.

Voor meer informatie neem contact met ons op via clancatahoula@gmail.com

Quindecimus 9wk.

Afstamming:

Coahoma’s Rodeo (vader)

Precious Aurora (moeder)

Van links naar rechts:

Ouders Rodeo: Coahoma Arlington (opa Quin), Camano Islands Georgiana (oma Quin),

Ouders Aurora: Big Boy’s Lone Ranger (opa Quin), Southernmost Precious (oma Quin)

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close