Clan Catahoula

Enkele jaren geleden zijn wij verliefd geworden op het hondenras:

De Louisiana Catahoula Leoparddog.
Dit is een oud Amerikaans hondenras, wat zijn oorsprong heeft, zoals de naam wel doet vermoeden, in de Staat Louisiana.
De staat Louisiana heeft dit ras zelfs betiteld tot ‘Staat’s hond’. U kunt zich wel indenken dat ze in Louisiana enorm trots zijn op hun ras.

Geschiedenis: De Catahoula is vermoedelijk ontstaan uit de Native dog van de Indianen welke gekruist werden met Greyhound’s en Molossers, die de Spanjaarden mee namen toen zij naar Amerika kwamen. Maar een andere theorie schetst weer dat de honden van de Fransen gebruikt zijn, de Beaucheron’s om te fokken met de rode wolven.
Hoe het precies zit zullen we waarschijnlijk niet weten en ondanks dat de Nederlandse afgevaardigde van het FCI – zijnde de Raad van Beheer, onze Catahoula niet erkent als ras hond, is het wel degelijk een ‘ras hond’. In andere Europese landen is de Catahoula wel erkend als rashond.


Inmiddels wordt er al jaren lang door gecertificeerde NALC fokkers in heel Europa en daarbuiten gewerkt aan een goede gezonde hond.
Ondanks dat ook de Catahoula is ontstaan uit kruisingen (zoals eigenlijk alle rassen wel) kunnen we stellen dat inmiddels de Catahoula een echte ras hond is!

Waar worden ze voor gehouden:

De Catahoula wordt in Amerika gehouden voor de Cattle, het drijven van koeien en stieren op de grote ranches en als jachthond voor groot wild, zoals de wilde zwijnen, damherten en poema’s maar ook voor de wasberen worden ze ingezet. Uiteraard wordt de Catahoula daar ook gehouden als erf en waakhond en familievriend. De Catahoula is absoluut een familie hond en moet niet buiten in een kennel gehouden worden. Ze willen graag bij je zijn en als ze in een schuur of kennel gehouden worden kwijnen ze weg.

Inmiddels heeft de Catahoula zich in verschillende takken van de sport bewezen en zijn er ook al gediplomeerde SAR Catahoula’s.
de Catahoula moet buitenom de dagelijkse beweging ook mentaal geprikkeld worden.

Wij raden aan om te kijken welke sport bij jullie past. De Catahoula heeft echt een uitdaging nodig, voor alleen als maatje op de bank koop aub. een knuffeldier in de winkel 😉

Het Uiterlijk – rasstandaard NALC

Karakter: De Catahoula heeft een sterk zelf denkend karakter en zijn verschrikkelijk intelligent. Het is een hond die veel beweging nodig heeft maar ook mentaal bezig gehouden dient te worden.
Het is een assertief ras die goed gesocialiseerd dient te worden, de Catahoula is niet vals van aard maar wel dominant, zowel reuen als teven.
De Catahoula laat het kaas niet van zijn brood eten. De Catahoula is erg baasgericht en is goed te trainen. Er zijn Catahoula’s die eenkennig zijn maar ook genoeg die allenmans vrienden zijn. Knuffelen doen de meeste dan ook graag.

De Catahoula is niet het soort hond om als eerste hond aan te schaffen, enige ervaring met een ‘mentaal sterk ras’ is echt nodig.

Bouw: De Catahoula is een medium tot grote hond. Gewicht varieert sterk in type en zit tussen de >20kg tot wel 45kg. of nog daarboven.
Ze zijn gespierd en sterk gebouwd en in te zetten voor verschillende takken van de sport gezien de wendbaarheid, snelheid, uithoudingsvermogen en kracht.

Hoogte: Reuen mogen tussen de 55,8 cm. en de 66,0 cm. hoog zijn en teven 50,8 cm en de 60,9 cm.

Vacht: De vacht is kort, langharig is niet toegestaan. Gezien de Catahoula een enkele vacht heeft, zal deze eerder beschermd moeten voor weersveranderingen dan een hond met twee lagen vacht. wij ervaren dat Catahoula’s het heerlijk vinden om onder een fleecekleedje te liggen, of op een kleed voor de kachel.

Catahoula’s verharen net als iedere andere hond 2 maal per jaar kortstondig.

Hoofd: het hoofd moet goed ontwikkeld zijn, goede wangen, een brede schedel met een stop van matige lengte.

Oren: De oren zijn van gemiddelde lengte die waterpas, of net iets lager op de schedel mogen staan. De oren liggen langs de wangen, opstaande oren zijn niet toegestaan.

Snuit: De snuit moet sterk, diep en even lang zijn als de lengte van de bovenkant van de schedel, gemeten van de stop tot het achterhoofdsbeen. De snuit moet breed zijn en taps toelopen van de basis bij de stop tot de neus.

De beet: De Catahoula behoord een scharend gebit te hebben. Een vlak beet wordt toegestaan. Een volledig gebit is gewenst maar missende tanden is te overzien. Overbeet of onderbeet wordt niet toegestaan en uitgesloten voor de fokkerij.

Nek: De nek moet gespierd en goed van lengte zijn.

Rug: De rug moet krachtig en goed gespierd zijn. De lengte is gemiddeld en de rug moet vlak zijn.

De Borst: De borst moet diep rijken tot onder de elleboog. De borst moet vrij breed zijn met goed gewelfde ribben.

Lendenen: De lendenen moeten matig opgetrokken zijn.

Voorhand: De voorbenen moeten sterk en een goede lengte hebben. De lengte van de voorbenen moet 50 – 60 % van de totale hoogte van de hond zijn, gemeten van de grond tot de schoft.

De Schouder: Deze moet goed naar achter liggen, met een bovenarm van voldoende lengte.

Zwemvliezen: Van nature heeft de Catahoula zwemvliezen tussen de tenen. Dit is ontstaan omdat zij gebruikt werden in moerasachtig gebied. Hierdoor hebben zij een goede grip op nat terrein en zijn het goede zwemmers.

Wolfsklauwen: Deze zijn toegestaan maar mogen ook verwijderd worden.

Achterhand: De Croupe moet van lange tot gemiddelde lengte zijn en licht hellend, waarbij de staart een middelhoge tot hoge aanzet heeft. De knieën moeten goed gehoekt zijn en de hakken staan laag aan de grond. Het spronggewricht moet recht staan en vanaf achteren gezien mag deze niet naar buiten of binnen wijzen.

Staart: De Catahoula heeft een lange staart, de bob-tail (natuurlijke kort staart) of couperen wordt niet geaccepteerd door het NALC. Er bestaan wel natuurlijk gefokte Bob-tail Catahoula’s.

Quindecimus 2 1/2 jaar oud

Testikels reu: De testikels van de reu moeten ingedaald zijn. Als dit niet zo is, wordt de reu uitgesloten voor de fokkerij.

Gangen werk: De gangen van de Catahoula moeten soepel en vlot zijn.

Kleur: De Catahoula kan alle kleuren en aftekeningen hebben die er bestaan, effen of gevlekt. Effen wordt Solid genoemd en gevlekt Leopard (bij andere rassen Merle) of Patchwork. Het verschil tussen Merle en Patchwork is te zien aan dat bij Patchwork grotere donkere vlakken heeft en merle kan variëren van enkele kleine donkere stipjes tot gevlekt over het hele lichaam.

Genetisch kan de hond verschillende kleuren met zich dragen en ook al is de hond Solid voor het oog, nog kan het Merle gen (cryptic Merle) met zich dragen.
Een verantwoord fokker laat daarom zijn honden testen op kleur en voornamelijk op het Merle gen en zorgt ervoor dat de risico’s zo klein mogelijk gehouden worden op ongezonde puppy’s.
Bij het kruisen van twee Merle kleurige honden bestaat de kans dat er dove of blinde puppy’s geboren worden.

De oogkleur: Kan Bruin, amber of blauw kleurig zijn. De blauwe ogen, of wit, worden ook wel glasogen genoemd. Ook kan er een mengelmoes van deze kleuren in 1 oog zijn of kunnen de beide ogen verschillen van kleur.

Erfelijke afwijkingen: Ondanks dat de Catahoula een vrij jong ras is, zijn er in de jaren ook erfelijke gebreken in gefokt. Let hier goed op bij de aanschaf van uw nieuwe familie lid. Een goede fokker laat hun fokdieren medisch keuren op alle erfelijke gebreken. Enkele afwijkingen zijn o.a.; HD, ED, DM, Gehoor (BAER), zicht (ECVO) en op gebitsafwijkingen.

Quindecimus 12 maanden oud

De drie oud type Catahoula’s:

  1. De Wright Line – Het grootste type, 40 a 50 kg. en deze zijn gefokt door de heer Preston Wright. Deze lijn vertegenwoordigd de oude lijn die oorspronkelijk door Hernando de Soto zijn gefokt in de begin jaren van dit ras.
  2. De Fairbanks Line – Het middelmaat type, 30 a 35 kg. en deze zijn gefokt door de heer Lovie Fairbanks. Deze type’s hebben gezorgd voor de gele en Brindle vachtkleur in dit ras.
  3. De McMillin Line – Het kleinste type, rond de 25 kg. en deze werd gefokt door de heer T.A.McMillin van de Sandy Lake Louisiana. Deze type’s hebben de blauwe ogen.

Al deze 3 types samengevoegd hebben gezorgd voor de hedendaagse Catahoula die we nu tegenkomen. Wel zijn de duidelijke verschillen in bouw en gewicht nog goed terug te zien in dit ras, zo heb je het zwaardere ‘dog-achtige’ type en het smallere ‘windhond-achtige’ type. Het gewicht van de hond moet in evenwicht zijn met zijn hoogte.

Quindecimus 11 maanden oud

Over ons: Ooit zou er, naast onze Border Collie x Australian Shepherd kruising ‘Dutch’ ook een Catahoula komen. Alleen door drukte op de boerderij, het verbouwen, werk en de paarden kwam het er niet van en hebben we dit uitgesteld door een rustiger moment.
Het adopteren van een Catahoula in je familie behoort naar onze mening ook gepland te worden.
Het is niet het standaard makkelijke hondje die het allemaal wel prima vind, ze hebben leiding en begeleiding nodig. Voor de socialisatie moet voldoende tijd vrij gemaakt worden. Dus kijk eerlijk naar de familie agenda en is het nu nog geen tijd, stel het alsjeblieft uit.

Wij liepen ook nog tegen het feit aan dat wij zeer gesteld zijn op het forsere type Catahoula en dan heb ik het niet perse over het gewicht. Maar juist de Catahoula met meer body, robuuster. Als er al een nestje was dan was dit niet het type wat hier in Nederland gefokt werd en zo wordt er in NL en België nog steeds vrijwel niet gefokt met de Catahoula.

Daarop zijn wij in de jaren verder gaan zoeken naar een goede betrouwbare fokker, zelfs importeren kwam aan de orde. We hebben ons huiswerk gedaan wat we ook de nieuwe eigenaren sterk aanraden om te doen.
Uiteraard kwamen we uit in Amerika, maar ook in Oost Europa zitten kwalitatief goede fokkers die erkent zijn door het NALC. Zo kwamen wij uit bij Wyanet’s Catahoula’s in Slowakije, die een prachtig nestje hadden en daar was onze eerste Catahoula: “Quindecimus” of toen nog “Wyanets Ireland”. Het nadeel van een pup buiten NL is dat je moet wachten tot dat de pup een leeftijd van 15 weken bereikt heeft.


Afgelopen jaren hebben wij al verschillende sporten met Quin bedreven. Na de basis puppy training wat vooral belangrijk was voor de socialisatie, zijn wij begonnen met Agility. Quin had het enorm naar haar zin en zat vol energie. Dit ging haar makkelijk af.
Hierna hebben we een basis cursus Mantrailing gedaan, waar de echte speurneus in Quin (letterlijk) naar boven kwam. Het bleek dat ze er een neusje voor had en ook veel plezier. Dit is een activiteit die de Catahoula mentaal prikkelt. Ivm. de tijd en planning in de corona tijd zijn we hier (tijdelijk) mee gestopt, nu ze oud genoeg is voor meer fysieke arbeid (minimaal anderhalf jaar oud) zijn we begonnen met Canicrossen (canitrail). Quin vind het verschrikkelijk leuk en wij baasjes ook. Zodra het tuig maar tevoorschijn komt wordt mevrouw al helemaal enthousiast. Een zeer leuke activiteit voor baas en hond.

De motto van het NALC is:

not everyone needs a Louisiana Catahoula

en wij staan achter dat feit.

Quindecimus 5wk.

Quin is het grootste teefje uit het nest van 10 pups, welke direct onze aandacht had. Ze is een Grey Leopard en Tan geboren op 18 april 2019. Zoals jullie kunnen zien op de foto’s, heeft Quin vooral een mooie overwegend grijze effen vacht, met wat bruin, maar schijn bedriegt, her en der op haar lichaam heeft ze kleine zwarte vlekjes. Quin is daarom Merle. Wij hebben haar op kleur getest en daaruit kwam ook dat zij Ma/Mc is.

Quin is als puppy al goedgekeurd voor haar gehoor (Baer-test) en gebit/kaakstand.
Quin is door ons door de medische molen gehaald voor HD, ED, ECVO en voor alles goedgekeurd.
Gezondheid is bij ons een pre. Wij zullen hieraan sterke eisen stellen, zowel voor de teef en de reu. Tevens is het karakter van beide ouder dieren zeer belangrijk.

Wij stellen deze punten ook voor kleur. Onwijs mooi natuurlijk die gevlekte vachten, voortkomend uit het Merle gen (Leopard), geen een Catahoula is hetzelfde. Fouten maken is menselijk maar niet als dat te voorkomen is door je te verdiepen in de genetica. Daarom heb ik mij ook goed verdiept in de genetica van het Merle gen. Daarbij is uit recente studies ook gebleken dat er meerdere Merle varianten zijn, en dat sommige varianten wel te combineren zijn. Echter zal een fokker zijn huiswerk moeten doen maar ook de koper zelf. Er bestaan niet alleen dove of blinde honden met de typische witte hoofden en roze oogleden, maar er zijn ook gevallen bekend van donker gekleurde honden, al dan niet andersom, want niet alle wit koppige honden zijn per direct doof of blind.


Gezien onze voorliefde voor de Catahoula en dat ze in Nederland nog best uniek zijn, hebben wij besloten om officieel te gaan fokken met de Catahoula. Inmiddels zijn we erkent als Catahoula fokker door het NALC.
De kennelnaam die wij zullen gaan gebruiken is zoals deze titel al doet vermoeden; ‘Clan Catahoula’.

Quindecimus 2 1/2 jaar oud

Quindeciums:

Kennelnaam: Wyanet’s Ireland

Geslacht: Teef

Kleur: Grey Leopard Tan – Merle; Ma/Mc

A: n/n

B: Bs/n

D: D/n

I: I/I

E: n/n

S: n/n

K: ky/ky

Ogen: amber kleurig

Gewicht: 28 kg.

Gebit: Full dental – Scissor bite

Bear: +/+

Ecvo: goed

HD: goed

ED: goed


Afstamming:

Vader: Coahoma’s Rodeo

Vaders vader: Coahoma’s Arlington

Vaders moeder: Camano Island’s Georgiana

Moeder: Precious Aurora

Moeders vader: Big Boy’s Lone Ranger

Moeders moeder: Southernmost’s Precious

Quin 2 jaar

Waarom Clan Catahoula: ‘Clan’: omdat wij een zeer sterke voorliefde hebben voor Schotland, waar je vroeger familie Clan’s had en ‘Catahoula’: komt uiteraard vanuit het rasnaam.

Nest aankondiging:
Wij hebben de planning om begin 2022 een nest te hebben.

Uiteraard moet moeder natuur meewerken. Wij werken met een wachtlijst, waarop dit moment al best wat gegadigde staan. Het kan zomaar zijn, dat de gegadigde in de tussentijd afzien van een pup via ons, dus mogelijk krimpt deze nog sterk zodra wij het nest aankondigen.

Hou onze Facebook en Instagram pagina in de gaten.

Als u geïnteresseerd bent in een pup of informatie wilt over dit prachtige ras, kunt u contact opnemen via onderstaand e-mail adres.

Op alleen vragen wat een puppy zal moeten kosten wordt niet gereageerd!
Een goed blijvend huis, met actieve eigenaren met ervaring en die de gezondheid voor kleur stellen, zijn bij ons welkom. Vertel daarom wat over uw zelf.

Onze puppies gaan alleen naar de beste huisjes, ze hoeven niet weg, dus voelt het voor ons niet goed, zullen wij ook ’nee’ durven zeggen maar wij verwachten dit ook van de geïnteresseerden. Wij zullen van te voren ook vragen wat men zoekt in een hond en zullen gericht adviseren/de keuze maken voor de pupkoper welke pup bij hem of haar past. Dit gaat altijd in een uitgebreid overleg tussen beide partijen. Dit klinkt misschien streng maar we hopen op uw vertrouwen dat wij u deskundig zullen adviseren.

Wij willen niet dat men teleurgesteld naar huis gaat of nog erger, dat we maanden later een pup als herplaatser terug krijgen. Daarom is eerlijkheid belangrijk in het hele proces.
Wij willen een 100% match tussen pup en eigenaar. Het kan dus voorkomen dat u een zwart gevlekte pup wenst, maar wij adviseren u de effen bruine.
Uiteraard zullen we ook naar de uiterlijke wensen luisteren maar karakter gaat voor ons, voor kleur.

En u leest het inderdaad goed dat herplaatsers terug ‘moeten’ naar ons. Wij zullen het hele pup leven lang gegarandeerd klaar staan om onze pups terug te nemen of een adviserende rol op ons nemen.

Verkoop van onze puppy’s geschiet onder contract, welke vooraf uitgebreid met de pupkoper besproken wordt.

Onze puppy’s worden geent, gechipt, ontwormt, gesocialiseerd met katten, kippen en paarden (als het seizoen dat toe laat) en krijgen een stamboom van het NALC in Amerika.

Enthousiast zijn voor dit prachtige ras is goed en in onze ogen heel logisch maar slaap er alsjeblieft nog een paar nachtjes over en maak een overwogen keuze.

Voor meer informatie neem contact met ons op via clancatahoula@gmail.com


met vriendelijke groet, Faye & Rudi

Quindecimus 9wk.

Afstamming:

Van links naar rechts:

Ouders Rodeo: Coahoma Arlington (opa Quin), Camano Islands Georgiana (oma Quin),

Ouders Aurora: Big Boy’s Lone Ranger (opa Quin), Southernmost Precious (oma Quin)

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close